was successfully added to your cart.

Winkelmand

Euthanasieverklaring één jaar geldig

By 20 nov. 2013 Nieuws

Een schriftelijke verklaring voor euthanasie bij patiënten met dementie heeft meer waarde als die periodiek wordt ververst. Dat stellen zes artsen en wetenschappers in dagblad Trouw. Eén van de ondertekenaars is Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, oud-voorzitter van de artsenfederatie KNMG.

Het is nu al mogelijk om schriftelijk vast te leggen dat iemand euthanasie wil om de laatste stadia van dementie niet meer mee te maken. Maar als de ziekte vordert, of er bijvoorbeeld een herseninfarct optreedt, kan een patiënt zijn wens vaak niet meer herhalen. Bij artsen ontstaat dan twijfel over de vraag of de zieke nog wel achter de aanvankelijke verklaring staat.

Meer duidelijkheid
Door de wilsverklaring bijvoorbeeld een geldigheid van twee jaar te geven, en deze het liefst jaarlijks te actualiseren, ontstaat meer duidelijkheid, zeggen de zes in Trouw.

De ondertekenaars vinden het belangrijk dat artsen en patiënten tijdens het ziekteproces geregeld over de wilsverklaring spreken. Daarbij zou de beschikking schriftelijk moeten worden vastgelegd in het medisch dossier. De wilsverklaring is dan geen eenmalige uiting, maar een “levend document”.

Inspelen
De zes wetenschappers benadrukken dat ook in een situatie van gevorderde dementie de patiënt nog momenten kan hebben waarin een gesprek mogelijk is. De arts kan daar met zijn bezoeken aan de patiënt op inspelen.

Behalve door Kruseman is het betoog ondertekend door Guy Widdershoven, hoogleraar medische filosofie en ethiek, Frans Verhey, hoogleraar neuropsychiatrie, Corrine Vreeling-van Braband, arts, Constance de Vries-Ekkers, huisarts en Frans van Wijmen, emeritus hoogleraar gezondheidsrecht.

Leave a Reply